Isolerad

Det är känslan jag har för tillfället. Jag tror inte att jag behöver gå närmare in på anledningen till att jag är hemma hela tiden just nu. (Utöver föräldrarledighet med mitt lilla busfrö.)

Världen är upp och ner och ingen vet när vardagen kommer att återgå till det normala. Jag tyckte inte att det här var något att stressa upp sig för i början (det gör jag väll inte nu heller) och jag hade kanske lite naivt inställningen att det här inte skulle påverka mig. 

De senaste veckorna som gått har dock motbevisat just det. Oavsett vad jag gör så påverkar allt det här mig. Om inte annat så för att allt jag kan läsa om på nätet är viruset i olika aspekter. Det spelar ingen roll vad man gör, så fort man når ut på internet så möts man av det på något sätt. Det spelar ingen roll vad man gör, det har smugit sig in precis överallt. I vardagen blir jag påverkad för att folk har fått panik och hamstrar istället för att handla och det innebär att hyllorna i affären har tomma hål och jag kan inte längre vara säker på att det jag behöver finns att köpa. Jag oroar mig väll inte direkt för egen del då jag kan ändra mina val av mat och lösa det i alla fall. Nej, min oro ligger hos Vilya. Kommer jag kunna köpa det jag behöver till henne när det vi har hemma börjar ta slut? Jag brukar storhandla en gång i månaden och då köper jag det vi behöver för en månad framåt. Det förådet börjar sina nu för det är snart dax för nästa storhandling.

En annan sak som påverkade mig mer än jag trodde var att jag fick lov att ställa in mitt födelsedagsfirande idag. Jag hade verkligen sett fram emot det och bakat inför det. Jag är barnsligt glad i min födelsedag. Det är min dag och det är då jag känner att jag på något sätt har rätt att ta plats och få uppmärksamheten. Nu gick det helt enkelt inte att genomföra och det tog hårdare än jag trodde. Jag har fått en massa pepp och stöd från olika håll och alla säger att det bara är att skjuta fram det. Några säger till och med att jag kan slå ihop firandet med Vilyas (som jag också är rädd att vi kommer få ställa in eller skjuta på framtiden) men det vill jag inte. Jag vill att hon ska få ha sitt eget firande. Det är hennes 1-årskalas och det vill jag bara ska få vara hennes. Sen vill jag få mitt firande också. Jag vill få min födelsedag och få vara huvudpersonen. Ja, jag vet. Det är ganska små problem med tanke på hur världen ser ut just nu och vad andra går igenom.

Med allt det här så har även en känsla av isolering och ensamhet kommit krypande. Jag känner mig instängd här hemma helt enkelt. Jag tycker inte om det. Jag vet att jag kan gå ut på en prommenad om jag vill och jag är inte fysiskt inlåst här hemma men det är inte det som är problemet egentligen. Nej, jag saknar kontakten med andra människor. Inte genom ett sms, ett telegonsamtal eller en videochatt. Jag saknar att kunna träffa människor och har en konversation på riktigt. Jag saknar att få ge mina nära och kära en kram när jag träffar dom. Att få prata och skratta tillsammans och dela en stund och skapa minnen ihop. Att åka och fönstershoppa och strosa i affärer istället för att bläddra bland saker på nätet och snabbt skynda in i affären för att köpa det man måste så fort man kan.

Jag vet att allt det här kommer att lätta och jag vet att det finns ett slut på det hela. Det som är jobbigast är väll helt enkelt att ingen vet när. Ingen vet hur länge vi kommer få fortsätta på det här sättet. Hur länge vi ska isolera oss från omvärlden och bara ha kontakt med varandra via mobilen. 


Jag brukar vara en obotlig optimist så jag får väll försöka bita ihop och hitta någon sorts ljusglimt i allt det här också. Just nu är det jobbigt och svårt. Ikväll får det helt enkelt vara en kopp av favoritteet i favoritmuggen med några hembakade kakor.

Ta hand om varandra och glöm inte bort att hålla kontakten med era vänner och familjer. Ingen ska behöva känna sig bortglömd bara för att vi ska hålla oss hemma.

Over and out!

Söndagsnöje

Nu när man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt så blir jag självklart rastlös. Säg att jag inte ska gå hemifrån och jag får myror i hela kroppen. Om någon däremot säger att jag borde hitta på något och komma ut hemifrån så vill jag bara stanna hemma och bygga bo i soffan. Motsägelsefullt, jag vet!

Idag hade jag i alla fall myror i kroppen och jag ville hitta på någonting att göra. När jag inte vet vad jag ska hitta på så brukar det alltid sluta i att jag baka och fyller på kakburkarna här hemma. Så även den här gången. 

Det blev kakor med glassyr på. Har velat testa att spritsa på kakor ett tag nu. Visst, jag har spritsat glassyr på pepparkakor men aldrig på det här sättet. Jag kan inte påstå att det blev perfekt men det var kul och jag har planer på att göra om det igen.


Jag gjorde även ett par kakor som jag gjorde till jul också. Ett nytt recept jag hittade och ville testa när det bara var tre indredienser. Förra gången blev dom goda men den här gången blev dom supergoda. Bestämde mig även för att doppa dom i choklad och då såg dom ut som ekollon. Så nu har jag döpt dom till ekollonkakor här hemma. 


Det är tur att jag har min födelsedag att fira så att jag har en anledning att skylla på för att baka alla dom här kakorna. Får se om det blir något firande bara med det här viruset i omlopp som ställer till det på både det ena och det andra sättet. Jag håller tummarna för att jag får fira i alla fall.

Over and out!

Viruspanik

Ok, om du inte levt under en sten den närmaste veckorna så är nog alla medvetna om viruset covid-19. I och med att det verkar vara allt folk kan prata om, allt tidningarna kan skriva om och allt som diskuteras på sociala medier tror jag knappast att det undgått någon.

Det är inte direkt ett roligt scenario och jag är fullt medveten om att man ska ta viruset seriöst. Däremot förstår jag inte människor som helt enkelt grips av panik? Det känns väldigt meningslöst att göra det då panik aldrig löser någonting.

Jag har följt med i vad som skrivs och rapporteras om det här viruset och som jag har uppfattat det så är det för många människor inte något direkt farligt. Jag har också förstått att för en del kan det vara livsfarligt att bli sjuk i det. Som jag förstått det hela så är inte allt prat om karantän och att stoppa smittspridning viktig i fösta hand för att ingen ska bli sjuk, för det kommer många att bli, utan för att hålla nere antalet så att de som blir allvarligt sjuka kan få den hjälp och sjukvård de behöver.

De råd som ges just nu är att man ska stanna hemma om man är det minsta sjuk.
Hosta/nysa i en näsduk eller i armvecket.
Tvätta händerna noga med tvål och vatten i minst tjugo sekunder.
Kan man inte tvätta händerna så ska man använda handsprit och då en med minst 60% alkohol.
Undvik stora folksamlingar så mycket det bara går. 
Har jag missat något?

I allt det här har det i alla fall lyckats bli totalpanik hos många. Jag vet inte hur många bilder jag sett på FB med tomma butikshyllor för att folk har hamstrat mat och annat som att det inte finns en morgondag. Jag själv märkte av det när jag var iväg och storhandlade förra veckan. (Jag storhandlar en gång i månaden så nej jag har inte fallit in i paniken jag också.) Det var nästan slut på barngröt och välling och väldigt tomt bland konserverna med färdig mat. Inte mer än så dock så jag tänkte inte närmare på det.

Idag skulle jag gå och hämta ut mer av min medecin på apoteket här i centrum och det var helt galet. Jag var in på ICA en snabbis för att jag tänkte köpa bröd och nått att dricka. Det var fullt med folk inne i butiken så bara att gå in där med vagnen tog emot. Brödet var i stort sett helt utplockat, toapappret var helt slut och hyllorna för blöjor var i stort sett tomma. Jag valde att helt enkelt gå ut och gå till apoteket istället för det var för mycket folk inne på ICA så jag vet inte om något annat var slut också med det kändes helt galet. 

Väl inne på apoteket var det smockfullt. Ja, så fullt det nu kunde bli när folk stod ungefär en meter ifrån varandra. Det brukar på sin höjd vara en kö på 2-3 personer för att hämta ut ett recept med idag var det 20 nr i kö innan mig. Jag hamnade bredvid hyllan med värktabletter och där var det helt utplockat på ibumetin och ipren. Alvedon fanns det dock gott om. Biter det inte på virus eller? Jag fixk i alla fall min medecin och sen kunde jag och Vilya gå hem igen.

Helt galet! Jag förstår inte folks panik och absolut inte deras reaktion med att verkligen hamstra saker. Jag förstår INTE varför just toapapper är en grej alla verkar köpa på sig för flera år framåt. Vad har jag missat? Visst att man alltid ska vara förberedd och ha extra av vissa saker hemma. Man ska alltid vara förberedd ifall något händer som gör att du måste klara dig. Du ska alltid ha mat och annat hemma i händelse av en kris och det har vi också här hemma men de kvantiteter som folk köper på sig är ju nästan komiska. Är det verkligen så många som har noll förberedelse fram tills nu och i ett svep ska skaffa sig en buffert ifall att något skulle hända? Jag vet inte riktigt vad jag ska tro men jag vet i alla fall det här, panik kommer inte att hjälpa någon.

Tur att vi har både toapapper och blöjor här hemma så vi klarar oss igenom folks hysterihamstring.


Over and out!