Sy för hand

De här senaste dagarna har jag vart hemma och tagit hand om mitt lilla busfrö som hostat en massa. För att jag inte ska börja klättra på väggarna här hemma så behöver jag någonting att sysselsätta mig med. Ta hand om Vilya är ju självklart men hon sover middag och sen leker hon väldigt mycket själv. (Jag är tydligen mest ivägen och gör fel.)

Jag gillar ju att sticka, virka, sy och brodera och att göra dessa saker gör att händerna är upptagna medan jag ändå kan fokusera på någongting annat. Perfekt! 

Kände att den här gången ville jag sy någongting. Eller ja, sy/brodera som jag tycker är lite samma sak. Jag sydde medeltidskläder till Vilya under den digitala medeltidsveckan i somras och nu fick hennes kläder lite broderier för att bli extra fina.


Såhär fin blev ryggen på hennes lilla yllekappa. Blev väldigt nöjd måste jag erkänna. Jag kantade även hela kappan med samma garn som jag gjorde broderiet på ryggen med och slutresultatet blev jättebra. Det blev en helt annan känsla i plagget.

Jag kände att när jag nu hade en stencil för broderiet som jag var nöjd med så kunde jag ju använda den till fler saker. Gjorde två spegelversioner av samma mönster på hennes lilla mantel också. Svart mantel med rött broderi, blev väldigt starkt och dramatiskt men riktigt snyggt slutresultat.

Sen var allt jag hade färdigsytt broderat. Så vad ska man då hitta på? Jag har planer på att sy en vikingatida hängselklänning till mig själv men tyg till det projektet hade jag inte hemma. Tyg fanns det dock. I alla fall en hel del resttyg sen tidigare saker jag sytt och det räcker kanske inte till kläder till mig men gott om tyg till Vilyakläder.

Jag har sytt en hel del saker för hand nu men allt jag sytt fram tills nu har vart i ylletyg. Det är väldigt lätt att sy i och man behöver inte direkt tänka på kanter dom kan repa upp sig och sånt. Jag kom fram till att jag ville prova sy någonting i linne för hand. Det blir lite pilligare och kanske lite fler moment men en ny utmaning helt klart. 
Jag hittade tyg till en vanlig särk/klänning åt Vilya. Jag började och kom fram till att det här med att sy för hand är näst intill beroendeframkallande. Plus att det är väldigt meditativt. 


Jag måste ju konstatera att det var lättare än jag tänkte att sy för hand även i linnetyg. Det blir absolut fler handsydda projekt här framöver. Det går helt klart snabbare att sy på maskin men det ger en annan känsla att sy för hand. När man får in tekniken också så går det rätt fort med. Inte maskinsnabbt för då hade jag vart klar på en timme men ändå ganska fort. Lovar att lägga upp en bild här sen när jag är helt klar också.

Over and out!