Halvvägs till jul


Halva december har då passerat. Hög tid att försöka få upp den här berömda julkänslan. Här hemma är det pyntat lika mycket som vanligt, om inte mer då Vilya hjälper till på sitt sätt. När man inte ska gå i affärer och inhandla julklappar så blir det lite dåligt med julstämningen. Inte för att själva shoppandet ger mig julstämning men att gå i affärer, lyssna på julmusiken, titta på alla julsakerna och pausa med en fika eller två ger mig alltid en massa julkänsla. Sen brukar det bli en speciell stämning bland människor under hela december men jag saknar den iår. Det är som att de flesta är helt uppgivna pga den här pandemin. Det är som att julen har blivit inställd helt.


Ja, jag vet att vi inte får resa, umgås och träffas som vi brukar under julen. Det betyder dock inte att vi behöver ställa in allt som har med julen att göra. Man behöver inte vara sur och grinig för att allt inte är precis som det brukar. Jag vet många som sa att den här sommaren som passerade var den lugnaste och mest avkopplande semestern dom haft på flera år. Kan man inte helt enkelt se på den här julen på exakt samma sätt? Ja, det är tråkigt att vi inte kan ses och träffas hela familjen, hela släkten. Det blir inte som det alltid har varit men det blir ändå jul. Det går att bestämma sig att göra det bästa av situationen och ändå knyta an till våra nära och kära och njuta av julen. Det finns inga restriktioner mot att klä julgranen, sätta upp stjärnor och ljusstakar, tända ljus, lyssna på julmusik, baka och äta pepparkakor och lussebullar, titta på julfilmer, skicka julkort eller griljera julskinkan. Det finns massor vi fortfarande kan göra och att välja att ha en positiv inställning är också ett steg i rätt riktning.


Jag älskar julen och jag är en obotlig optimist så jag tänker göra allt jag kan för att skapa julstämning. Julmusik i hörlurarna påväg till jobbet och en klädd julgran hemma gör faktiskt mer än man tror. De små sakerna är viktiga och är det något det här pandemiåret har lärt mig så är det just det.


Vad gör just du för att skapa julstämning/julkänsla under ett den här underliga perioden, som jag hoppas är snabbt övergående?


Over and out!