Halloween

Snart är det halloween (sista oktober om man är osäker på när) och här hemma har vi pyntat lite. Eller ja pyntat är väll inte riktigt rätt ord då jag i stort sett bara bytt ut mina ljuslyktor. Jag har bytt från höstlyktorna till de med mer halloweentema.


Vilya har hakat upp sig lite på halloween och tycker det är roligt så vi ska skaffa lite mer pynt som vi kan sätta upp här hemma. Hon vill ha en halloweenfest också men just den biten kanske vi hoppar över den här gången.


Jag gillar dock halloween. Har gjort sen jag var i tonåren. Jag får väll vara ärlig och erkänna att jag tycker om att ha en ursäkt till att ha en maskerad. Sen kan jag väll erkänna att jag tycker att det gärna blir väldigt fantasilöst på halloweenfester här i Sverige. I USA där halloween är en stor högtid så är inte alls maskeraddelen lika låst vid enbart häxor, vampyrer, spöken, mumier och annat skräckinjagande som det är här. Där är det verkligen vad som hellst. Inte bara läskiga saker utan fantasin får verkligen flyga hej vilt. Det kan jag tycka är lite trist på de halloweenfester jag vart på. 

En annan anledning som gör att jag tycker om halloween är också att jag tycker det behövs en anledning, såhär mellan att hösten gör sitt intåg och julen lyser upp vintermörkret, att pynta med ljus och starka färger. Vi behöver lysa upp mörkret som kommer krypande och vi behöver göra det utan att låta julen börja tidigare och tidigare varje år. Visst älskar jag julen men att se tomtar och adventsstakar komma fram i affärerna redan i slutet av spetember är en aning för tidigt även för mig. Jag älskar julmust och lussekatter men att kunna köpa sånt redan nu tar bort lite av den där speciella känslan.

Nej  vi behöver en högtid att fira såhär under hösten så att vi får en anledning att tända en massa ljus utan att ta fram adventsstaken redan. Självklart kan man hävda att det tar bort fokus från högtiden Allhelgona och att vi ska tända ljus på gravarna, minnas våra nära och kära som lämnat oss och att det ska göra stilla och värdigt. Man kan absolut göra båda delarna. Man kan även välja det ena eller det andra. Tycker det är en vacker tradition att sätta ljus på gravarna och allt sånt. Ett ljus på en kyrkogård någonstans lyser dock inte upp hemma hos mig och gör inte att en mörk och grå höst känns det minsta roligare och får mig inte att längta mindre till jul och alla vackra ljus som då tänds över allt för att just lysa upp och ge oss glädje.



Nej, jag är absolut för halloween och här hemma ska jag och Vilya pynta ännu mer de närmaste dagarna.

Over and out!

Höst både inne och ute.

Nu börjar hösten verkligen ge sig till känna med alla vackra färger som hör till den här årstiden. Jag älskar hösten för mörka kvällar när man kan mysa med tända ljus, vackra färger ute i naturen och kristallklara höstdagar.




Hösten innebär ju även en del regn men det stör inte mig nämnvärt. Jag vet att många tycker att regn är tråkigt och jobbigt och visst kan det vara det också men jag gillar regn. (Så länge jag har ordentliga regnkläder så jag slipper bli blöt rakt igenom, måste skaffa nya regnbyxor.) Ja, jag tycker också att det är mysigast att sitta inne i ett soffhörn med en stor mugg te och en bra bok när det regnar men jag har egentligen inget emot att gå ut också. Dubbelt jag vet, men det finns något speciellt i regnande.

Oavsett väder ute börjar det bli mörkare på kvällarna nu. Det betyser att ljussäsongen har kickat igång. Här hemma blandar jag både batteridrivna ljus och vanliga. Dom med batteri är perfekta att använda i hyllor där vanliga ljus aldrig hade funkat för då hade saker börjat brinna. Också bra att ha där Vilya skulle kunna slå till ett ljus när hon far omkring och det vill ju ingen ska hända.


Jag älskar att få pynta för höst. Visst älskar jag jul men jag tycker att den får vänta till första advent. Det är halva grejen med julen, man får längta och vänta. Jag är helt för att pynta och fira hösten och halloween såhär mellan sommaren och julen. Vi behöver något som lyser upp mörkret som kommer krypande och ska vi vänta ända till jul så famlar man ju runt i mörker i minst en månad innan julen kommer smygande med advent.

Här hemma är det pyntat för höst än så länge men det kommer nog bli mer pumpor och halloween de närmaste dagarna. Jag har ju mitt föråd av fina ljuslyktor att plocka fram ur gömmorna och jag vill ju använda så många som möjligt.



Höst innebär också att Vilya gör massor av fynd på vägen till och från förskolan. Speciellt nu när vi går igenom en liten skog sista biten dit. Det blir mängder av ekollon och kastanjer plockade. Ekollonen hamnar ute på fönsterbläcket till ekorren om den skulle ha vägarna förbi och kastanjerna samlar hon i sin hink på uteplatsen. Jag tror hon trivs här med att få vara ute och gå i naruren så mycket som hon gör här nere.


Har inte fått så många bilder på vackra höstlöv ute ännu men det kan ju bero på att jag mest haft ögonen på marken och hjälpt till med letandet av kastanjer.

Mitten av oktober strax och jag har ingen aning om vart de här månaderna tagit vägen. Flyttade vi inte hit nyss?

Over and out!