Nedladdning

Ipred-lag och massor av andra saker. Jag orkar inte ens kommentera det. Det jag vill kommentera är dock alla underliga saker man kan hitta på nätet.
Var inne på piratebay nu ikväll och kollade vilka saker som ligger på deras top-100listor och jag blev förvånad över en hel del som låg där. Det var dock en sak som fick mig att börja skratta. Jag hittade 2009-års upplaga av....IKEA-katalogen. Jag trodde inte jag skulle kunna sluta skratta när jag såg det. Varför tanka hem den? Den ligger ju ute på nätet på deras hemsida och man får den ju hem i brevlådan....
Ja ja, mycket ska man se innan man slutar bli förvånad.

Ville bara dela med mig om underliga upptäkter på nätet.
over and out!

Fritidspedagoger ingenting värda...

Fick just hem en av mina tidningar som jag får då jag är medlem i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Gissa om jag efter det här kommer att säga upp mitt medlemsskap i Lärarnas Riksförbund...(jag är studentmedlem i båda)

I deras tidning Skolvärlden finns det i senaste nummre med en artikel om hu rhemskt lärarna på en skola tycker att det är att de får gå in 45 minuter varje vecka och täcka upp på fritids för att pedagogerna på firtids ska kunna få sitta och planera tillsammans och ha möte. Lärarna tycker att det är slöseri med deras kompetens och deras tid. Jag trodde jag skulle sätta i halsen när jag läste det. har nog ALDRIG kännt mig mer nedvärderad som blivande fritidspedagog tidigare. Jag visste att det från lärarhåll sågs ner på oss som är firtidspedagoger i stor utsträckning men det här är ju retn av löjligt. 

Jag har aldrig sett en artikel som tar upp det som ett prblem när vi som fritidspedagoger få gå in och agera hjälplärare, blidlärare, musiklärare, dramalärare och mycket annat under skolatid trotts att vi inte har utbildning för det. 
Läraren i den här artikeln pratar om att hon inte har utbildning för att vara på fritids och att det är slöseri med hennes tid att vara där. Det är dålig organisation tycker hon att lärarna ska behöva gå in och hjälpa till på fritids. Men min fråga blir då, har hon inte utbildning i pedagogik? Har hon inte erfarenhet av att ta hand om barn och vet hon inte hur man agerar tillsammans med barn utanför ett klassrum? I så fall skulle jag onte vilja ha henne som lärare. 

Fritidspedagoger ses det ofta ner på för vi är inte lärare. FEL! I alla fall i nio fall av tio. Jag får till exempel när jag går ut min utbildning en lärarexamen. Jag har läst kurser som gör att jag blir både lärare och fritidspedagog. Jag har spenderat 3,5år på universitetet för den examen. Det är exakt lika länge som de som går ut med en lärarexamen för årskurs 1-5.
Det betyder inte att vi kommer finnas enbart på fritids. Nej vi kommer förväntas rycka in och hjälpa lärarna om det strular tills sig för dem. Vi kommer förväntas ha lektioner i alla möjliga ämnen i halvklass för att organisationen i skolan ska fungera. Vi kommer förväntas jobba i skolan under förmiddagarna och på fritids på eftermiddagarns. Vi kommer spendera större del av våran arbetstid tillsammans med barnen än lärarna gör då eleverna lämnar klassrummen vid skoldagens slut och kommer till oss på fritids. 

Jag blir upprörd över sånt här. Jag avskyr när lärare sätter sig på sina höga hästar och ser ner på oss fritidspedagoger och tycker att det är under deras värdighet och kompetens att hjälpa till på fritids. Det är samma barn vi pratar om och det är väll för deras skull vi alla är där? Lärarna klagar och gnäller medan vi som jobbar på fritids fint får finna oss i att bli sedda som mindre värda. Vi gör ett enormt arbete vi med, vi har lika lång utbildning, vi förväntas hjälpa lärarna när de behöver tid och vi får sämre betalt. Jag kollade upp ingångslönen för en lärare i årskurs1-5 och jämförde det med en ingångslön för en fritidspedagog, det skiljer ungefär 3000kr.

När ska det här sluta? Jag avskyr att det är en sådan sjuk uppdelning mellan fritidspedagoger och skolan. Varför kan inte gränserna vara mer flytande? Varför kan inte båda sidor ge och ta lika mycket? Jag tycker inte att en fritidspedagog ska vara tvungen att gå in som lärare och jag tycker inte att en lärare ska behöva gå in som fritidspedagog men det finns sätt som lärare kan stötta fritids och det finns sätt som fritids kan stötta en lärare. Det handlar ju i grunden om barnen och deras bästa. En lärare kanske kan gå in och hjälpa till med läxläsning en timme på fritids så att fritidspedagogerna kan ha sin planering och fritids kanske kan gå in och ha lektioner i livskunskap och sociala saker som vi faktiskt har utbildning för. Det finns en läroplan för skolan men det många glömmer är att fritidshemmet faktiskt räknas in i läroplanen. Vi har också ansvar med detta dokument i ryggen. Tror ni mig inte så googla på Lpo 94 så får ni se.

Nu har jag vart arg tillräckligt mycket. Orkar inte va det längre men en sak vill jag bara säga. Lärare, sluta se ner på oss fritidspedagoger, vi har mycket att ge er om ni bara kan tänka er att samarbete med oss som jämnlikar och inte som en lägre stående varelse. Vi vet mycket väl vad vi gör vi med. Vi har 3,5 år av universitetsstudier i ryggen vi OCKSÅ.

over and out! 

Hund?

Jag och pojken har pratat en del om att vi skulle vilja ha en hund. Jag funderar en hel del på det. Jag är en såndär människa som skriver listor om för- och nackdelar. Jag skriver visserligen inte ner dem på papper men jag skriver ner dem i skallen.
Listorna har blivit rätt läng åt båda hållen. Sovmornar skulle vara slut. Men samtidigt skulle man ha någon som blev glad bara man gick ur sängen och det gör att man får en bra start på morgonen.
Man blir bunden men det finns samtidigt välsigt mycket man kan göra i alla fall.
Sen kommer man ju då till delen med kostnader. Det kostar mycket att köpa en hund. Speciellt då vi inte vill ha en liten hund utan en stor hund. (Jag har en svag punkt i mitt hjärta för schäfrar)

Sen är det ju då tiden för en hund. Finns den? Just nu har jag i stort sett hur mycket tid som hellst för en hund när jag pluggar. Jag ska plugga i ett år till och efter det vet jag ju inte. Min pojke kanske kan ha hund på jobbet. Han tror det men det bör kollas upp. Sen vet man ju inte vart jag hamnar när jag börjar jobba heller. Fritidspedagoger kan få jobb på många olika ställen och jag kanske kan ha hund med mig. Jag kanske inte hamnar på ett fritidshem utan kanske på något annat ställe?

Det snurra runt massor av tankar i skallen på mig. Jag älskar hundar och jag tycker om att ha dem i mitt liv, samtidigt gillar jag att sova länge på morgonen och att slippa gå ut i ösregn och snöstorm. Vi får se vad som händer.
En tanke som ligger i bakhuvudet är dock fodervärd till en av försvarets avelstikar eller fodervärd för en hund som ägs av någon kennel.

over and out!