Happy Halloween

Önskar er alla en trevlig Halloween om ni firar den här högtiden. Jag vet att många säger att det bara är en amerikansk högtid som tagits hit som vi absolut inte behöver. Jag håller inte riktigt med. Visst, nu firar jag väll inte riktigt Halloween i den utsträckningen som en del gör men jag tycker ändå om den. Inte så mycket för just Halloween i sig utan mer att jag anser att vi här i norden behlver någonting att fira nu i höstmörkret. Dagarna blir kortare och det är mörkt ute. Många klagar att det är just mörkt och önskar därför evig sommartid. (Evig sommartid kommer dock inte innebära att vi slipper mörker och kyla, det ingår i att bo i det här landet.) 

Jag gillar Halloween för att det ger mig en anledning att pynt med ljus och ljusslingor och göra mörkret till någonting mysigt itsället för jobbigt. När vi nu bor i ett land som har det mörkt i alla fall 4-5 månader om året så borde vi ju faktiskt omfamna en anledning till att ha lampor och ljus överallt istället för att klaga och gnälla och göra allt som står i vår makt för att hålla det ifrån oss. Det är som att har man en ljussling uppe utomhus och det inte är december så tittar grannarna snett på en och tycker att man gjort något enormt fel. Samtidigt vet jag måbga som ser fram emot jul och advent just för att då sätter alla upp ljus och lycktor och det blir ett mys i mörkret. Så varför inte ha det så under en större del av den mörka tiden på året också? Man kan ju låta tomtarna och adventsstjärnorna vänta en stunt till men allt annat ljus?

Sen kan man självklart tycka vad man vill om att gå runt och tigga godis hos grannarna och allt det där. När man är barn är det superkul och när man är vuxen så drar man nog helst ner persiennen och låtsas att man inte är hemma. Jag äter helst upp mitt godis själv.

Så oavsett om ni nu firar Halloween eller inte så tänker jag göra det och jag önskar er alla andra som också gör det...


Over and out!

Vilyas första önskelista

Nu börjar julen komma krypande så sakterligen. Jag tycker att det är supermysigt men jag vet att andra blir jättestressade. För mig börjar ju julen egentligen redan vid första advent då jag får ta fram mitt julpynt och göra fint över allt. Man skulle no gkunna säga att jag firar jul hela december. Nu är det ju inte riktigt december ännu utan fortfarande de sista dagarna av oktober. Planerna för julen är dock igång för min del och det betyder bland annat att jag har börjat mitt letande av julklappar. 
 
Något som förknippas med just julklappar är ju en önskelista. I och med att det här blir Vilyas första jul så blir det också hennes första önskelista. Det är lite svårt att veta riktigt vad hon önskar sig då hon inte riktigt har börjat bry sig om det här med saker ännu. Därför fuskar jag i år och skriver en lista åt henne med saker jag tror att hon skulle tycka om och saker hon/vi har användning av. Länkarna är bara förslag då det finns många olika varianter på allt.
 
  • Mysiga kläder i stl 80 och uppåt.
  • Gosedjur av muminfamiljen, tex Mumin, Lilla My eller Muminmamma.
  • Muminmugg för barn. (Dom är gjorda i melamin istället för proslin)
  • Lära-gå-vagn
  • Renen Sven från Frost/Frozen som gosedjur. (Man kan aldrig ha för många av favoriten)
  • Flätad sovorm till spjälsängen (rosa, grå och vit)
  • Pixi-böcker
  • Prinsesskrona (En prinsessa kan ju inte vara utan minst en sådan)
  • Allt annat roligt som man kan komma på
 
 
 
 
 
Over and out!
 

Mumsiga kastanjer

Nu har dom äntligen dykt upp i affären igen, mina höstfavoriter. Jag vet att jag skrivit om dom här förut också men det tåls att upprepas. Mina favoriter såhär års är "rostade" kastanjer. (Rostade inom situationstecken för mig då jag gör dom i ugnen men man kan rosta dom över/i öppen eld också.)

Vi har ju massor av kastanjer här runt om där jag bor och skulle man kunna äta dom skulle jag vara superglad. Det är dock hästkastanjer och dom ska man inte äta överhuvudtaget. Nej, jag får snällt vänta på att dom ska börja sälja äkta kastanjer i affären. (Om jag någonsin bor i hus med en stor tomt och jag kan ha en äkta kastanj där kommer jag absolut ha det.) Det brukar vara nu i slutet av oktober som dom dyker upp i affärerna i alla fall.


Först skär jag ett kryss i kastanjen. Gör man inte det kommer den att explodera i ugnen och det har jag ingen lust med. Jag ställer alltid mina kastanjer i grovsalt. Gör inget för smaken men dom får något att stå i som klarar värmen och jag kan använda saltet flera gånger. Sen är det in i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter. Man ser när dom är klara för dom har öppnat sig där man gjorde krysset. (Smidigt om man gör ett lite större kryss, lättare att skala.)


Jag tycker om att bara pilla bort skalet och äta dom som dom är men man kan ha lite smör och salt på dom också om man vill. Finns säkert annat man kan ha på också. Inget jag funderat över då jag gillar mina som dom är. Har ni chansen att smaka någon gång så gör det absolut tycker jag. För mig har det här verkligen blivit en del av hösten.

Någon mer som smakat kastanjer?

Over and out!